Podnikatelia v gastre sa dočkali otvárania interiérov, ktoré sú prísľubom potrebného prísunu tržieb. Okrem finančných starostí však mnohých trápi to, či ich hostí vôbec bude mať kto obslúžiť a bude im mať kto navariť. Po vyše roku protipandemických opatrení sa totiž stalo gastro v očiach zamestnancov rizikovým odvetvím a tak po nich dopyt na trhu práce narastá. Na tento nepriaznivý stav upozorňujú signatári iniciatívy Pomoc pre gastro.
Podnikatelia v gastre stále presne nevedia, či a ako prežijú nasledujúce mesiace. Základom bude privítať zákazníkov na terasách, ale aj v interiéroch a poskytnúť im svoje služby v rámci dodržiavania všetkých hygienických podmienok. Majiteľom prevádzok však robí v týchto dňoch starosť personálne zabezpečenie reštaurácií. ,,Mnohí sa museli rozlúčiť aj s dlhoročnými zamestnancami a čaká ich prijímanie nových. Podľa nášho prieskumu vyše 55 percent podnikateľov potrebuje prijať do svojich podnikov najmä kuchárov a čašníkov,“ povedala Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Nábor nových zamestnancov je už od začiatku uvoľňovania obmedzení problematický a to v mnohých krajinách. Otváranie prevádzok po koronavírusových uzáverách aj v Británii brzdí nedostatok ľudí. Podľa BBC aktuálne chýba 188-tisíc ľudí a najväčší zhon je po šéfkuchároch a uvádzajúcom personále.
Podobné príbehy poznajú aj prevádzky na Slovensku. Ľudia si našli často prácu, ktorá im chutí viac. ,,Gastro sektor sa pod vplyvom pandémie stal rizikovým a mnoho kuchárov, čašníkov či pomocných síl si našlo prácu v iných odvetviach. Nikto im totiž nevie garantovať, že pod vplyvom zhoršenej pandemickej situácie sa opäť podniky nezatvoria a nebudú prepustení,“ hovorí Jozef Olejár signatár iniciatívy Pomoc pre gastro a majiteľ jednej z bratislavských pivární. ,,Obavy z tretej vlny pandémie sú pre všetkých, ktorí zháňajú nových zamestnancov doslova nočnou morou. Veľmi by sme potrebovali, aby štát vyslal jasný signál, že ak budeme nútení znova obmedziť podnikanie, že nás a našich kolegov podporí. Mnohí podnikatelia, ku ktorým patrím, urobili prvé posledné, aby nemuseli prepúšťať. Verím, že ľudia sa do gastra vrátia, lebo bez nich to môžeme doslova zabaliť,“ doplnila podnikateľka Natália Haramiová.
Signatári iniciatívy Pomoc pre gastro dúfajú, že predovšetkým ministerstvo práce im v takomto prípade bude oporou. Rovnako je podľa iniciatívy stále aktuálna aj téma zníženia odvodového zaťaženia, ktoré je ďalším nástrojom ako pomôcť gastru, ktoré prechádza najhoršou ekonomickou krízou posledných desaťročí.